FODMAP dieet - mis see on?

Lühendatult ajakirjas "Mida arstid sulle ei räägi" 2017.a juuli ja augusti numbrites ilmunud Eva Kataja artiklitest "Kas te peate vähendama FODMAPi?" ja "Ärritavate süsivesikute alternatiivid". Eva Kataja on toitumisteadlane, terviseteaduse bakalaureus, meditsiiniteaduste magister. Materjali koostamisel tugines ta teaduslikele viidetele.

FODMAP on lühend ingliskeelsetest sõnadest fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols (kääritatavad oligosahhariidid, disahhariidid, monosahhariidid ja polüoolid. Dieedi põhimõte on nende süsivesikute vältimine ning see on näidustatud eeskätt ärritatud soole sündroomi korral, vähendades mao ja sooletrakti funktsionaalseid häireid. Ärritatud soole sündroomi sümptomiteks võivad olla nt: kõhuvalu, kõhupuhitus, refluks, kõhulahtisus.

Kuna FODMAPid on heade soolestikubakterite kasvu soodustavad  prebiootikumid, mis tavaolukorras on organismile vajalikud, rakendatakse neid piiravat dieeti vaid lühiajaliselt kuni soolestiku seisund on paranenud.

FODMAP süsivesikuid leidub:

Oligosahhariididena (fruktaanid ja galaktooligosahhariidid) nisus, rukkis, kaunviljades, paljudes puu- ja köögiviljades, nt sibulas ja küüslaugus;

Disahhariididena piimas, jogurtis ja pehmes juustus (siia alla kuulub ka laktoos ehk piimasuhkur);

Monosahhariididena erinevates puuviljades, nt õuntes ja magustajates nagu mesi, agaavisiirup. Siin on peasüüdlaseks fruktoos;

Polüoolidena (sorbitool, mannitool) erinevates puu- ja köögiviljades, nt põldmarjades ja litshides; madalakalorilistes suhkruasendajates, närimiskummides.

Osad FODMAP ühendid on soolestikule ärritavamad kui teised. Kindlasti tuleb arvestada individuaalseid talumatuseid. Kui nt dieedis on piimatooted lubatud, aga Teil on nende suhtes kindlaks tehtud talumatus, siis tuleb need asendada muude alternatiividega. Konsulteerige kindlasti oma tervise- või toitumisnõustajaga.

 

  Toiduained, mille FODMAP sisaldus on kõrge Toiduained, mille FODMAP sisaldus on madal
     
Valgud küpsetatud oad tomatikastmes, värvilised oad (kõik sordid), herned, läätsed, sojaoad, india pähklid, pistaatsiad veise-, sea-, lamba- ja kanaliha, munad, kala, krevetid, tofu, enamik pähkleid ja seemneid
     
Täisteratooted nisu (sisaldab kaalu kohta vähem kui rukis, aga tarbitakse rohkem), rukis (juuretisega leib sisaldab vähe, kuna fermenteerimise käigus lagundatakse osa FODMAPe seeditavateks suhkruteks), oder, amarant pruun riis, tatar, mais, kaer, kinoa, hirss
     
Piimatooted kohupiim, kodujuust, piim (lehma, kitse, lamba), riisi- ja kaerapiim, ricotta, mascarpone juust, jogurt, jäätis, maitseainetega juust

Cheddari juust, rõõskkoor, laktoosivaba piim, fetajuust, parmesan jt kõvad juustud, mis ei sisalda laktoosi

     
Puuviljad ja marjad õun, pirn, avokaado, arbuus, mango, virsikud, nektariinid, aprikoosid, kirsid, viigimarjad, ploomid (ka kuivatatud), greip banaanid, mustikad, kiivi, laim, mandariinid, apelsinid, papaia, ananass, rabarber, maasikad
     
Köögiviljad

spargel, peet, brokoli (kui süüa rohkem kui pool tassi), mais (kui süüa rohkem kui pool tõlvikut), kõrvits, brüsseli kapsas, lillkapsas, sigurilehed, mõru melon, artišokk, porru, seened, rohelised herned

küüslauk, sibul

idandatud oad, pipar, paprika, porgand, baklažaan, kähar peakapsas, tomat, spinat, suvikõrvits

küüslaugu ja sibula asemel: roheline sibul, tšillipipar, ingver, sinepiseemned, safran, kurkum, sidrunhein, fenkol, asaföötida, petersell, koriander, basiilik, tüümian, rosmariin, köömen

     
Pähklid, seemned
  mandlid (mitte rohkem kui 10 tk korraga), makadaamia pähklid, pekaanipähklid, seedriseemned, kreekapähklid, lina-, kõrvitsa-, seesami- ja päevalilleseemned
     
Õlid   oliivi- ja kookosõli
     
Joogid kummelitee, chai tee, oolong tee, fenkoli- ja võililletee, kookosvesi, dessertvein ja rumm vesi; must, roheline, valge tee, kohv, piparmünditee
     
Lisandid kaarobipulber, sigurijuureekstrakt, kakaopulber (kui kasutatakse rohkem kui 1 spl), inuliin, köögiviljade struktureeritud proteiin (sojajahu rasvavaba toode) basiilik, tšilli, ingver, sinep, pipar, sool, valge riisi äädikas, wasabi pulber
     
 Magustajad agaavisiirup, glükoosi-fruktoosi (maisi)siirup, mesi, polüoolid närimiskummides ja piparmündi-dražeedes (otsige sildilt sorbitooli, mannitooli, ksülitooli või isomaltiiti) glükoos, sahharoos/lauasuhkur, vahtrasiirup, stevia
     

Poes tasub valmistoodete silte hoolega uurida, sest neid võib olla lisatud prebiootikumide, rasva- või suhkruasendajatena.

Kuidas alustada FODMAPide vähendamist?

1. FAAS - piiramine

Esimene faas kestab 3-8 nädalat ja siin välditakse rangelt rohkesti FODMAPe sisaldavaid toiduaineid. Teisele etapile võib üle minna, kui on märgata piisavat paranemist. Tavaliselt saadakse tulemusi juba nädala-paariga. Kui aga 8 nädala jooksul ei ole midagi muutunud, tuleks üle kontrollida, kas Teil on ikka antud dieedi kohta õige info ja menüüst on kindlapeale väljas kõik kõrge FODMAP sisaldusega tooted. Vajadusel tuleks paralleelselt tegeleda stressi maandamisega, sest liigne emotsionaalne stress võib kõiki dieedi pidamise pingutusi pärssida.

2. FAAS - tagasi lülitamine

Kõrge FODMAP sisaldusega tooteid hakatakse oma kehale taas ükshaaval tutvustama. Kehale tuleb anda võimalus iga toiduainega harjuda vähemalt 3 päeva. Kui terviseprobleeme ei kaasne, võib toitu vähesel määral tarbida. Ka koguseid tuleb ettevaatlikult ja tasapisi suurendada, et kindlaks teha individuaalne taluvuse määr.

3. FAAS - low FODMAP

Menüüst on väljas kõrge FODMAP sisaldusega toidud, mille puhul teises faasis selgus, et te neid ei talu. Samas toit on nüüd mitmekesisem ja saate olla oma valikutes vabam. Kolmas faas annab kehale rohkem aega terveneda ja edaspidi võib talumatuid toite uuesti tasapisi katsetada.

 

 

Kirjuta meile

Sinu nimi:

E-posti aadress:

Telefon:

Sisu: