GAPS toitumisprogramm

GAPS DIEET

(Lühendatult ajakirjast „Mida arstid sulle ei räägi“, eriväljaanne nr 1, 2017)

GAPS tervenemisprotokolli aluseks on idee, et sooletrakti tervendamine ja korrastamine aitab parandada ajutegevust ning terveneda kroonilistest haigustest ja vähendada autoimmuunhaiguste sümptomeid. Inimese üldise tervisliku seisundi määrab mao ja sooletrakti tervis, mis tähendab, et tervenemise teekonda peab alustama seedetrakti korrastamisest ning see hõlmab ka toitumise muutmist.

GAPS on lühend inglisekeelsest väljendist Gut And Psychology Syndrome, eesti k sõna-sõnalt: soolestiku ja psühholoogia sündroom. Sisuliselt väljendab see inimese sooletrakti ja ajutegevuse seotust. Termini GAPS võttis kasutusele Vene arst Natasha Campbell-McBride, kes koostas selle toitumisprogrammi oma autistliku poja aitamiseks. Tänu GAPS dieedile elab poeg nüüd täisväärtuslikku elu. GAPS dieedi aluseks on SCD dieet (specific Carbohydrate Diet ehk spetsiifiline süsivesikute dieet), mida dr Campbell-McBride on täiendanud ja täiustanud.

GAPS dieet võib aidata selliste tervisehäirete puhul nagu autism, tähelepanu- ja käitumishäired, hüperaktiivsus, düsleksia, düspraksia, depressioon, skisofreenia. GAPS võib aidata ka paljude krooniliste haiguste, nt haavandilise koliidi, Crohni tõve, astma, allergia jt haiguste korral. Doktor Campbell-McBride´i arvates ei ole haigust, mille puhul see dieet ei suudaks aidata, vaid vähi puhul on vaja pisut teistsugust lähenemist.

   

Tasakaalustage mikrofloora!

Inimese sooletraktis elutseb 2-3kg baktereid, mikroobe, seeni ja teisi mikroorganisme. Uuemad uuringud tõendavad, et inimese organismis on baktereid kümme korda rohkem kui meie enda rakke ning 99% inimese geneetilisest materjalist moodustab bakterite DNA. Meie tervis sõltub bakterite mitmekesisusest. Head bakterid toodavad vitamiine, hoolitsevad immuunsuse eest, kaitsevad organismi kahjulike ainete ja viiruste eest, aitavad imenduda toitainetel jne. Kui soolestikus domineerivad halvad bakterid (tekib düsbioos), on see paljude terviseprobleemide algpõhjus. Soolte mikrofloorat on vaja tasakaalustada selliselt, et ülekaalus oleksid head bakterid. Nii SCD kui GAPS dieedi esmane ülesanne on mitte toita halbu baktereid ja hoolitseda, et sooletraktis oleks rohkem tervist soodustavaid baktereid.

SCD ja GAPS dieet lülitavad esmajärjekorras menüüst välja tooted, mis sisaldavad suhkrut (nii lihtsuhkrut kui liitsuhkrut ehk süsivesikud), sest suhkur on patogeensetele bakteritele parim toit. Kui vaenulikud mikroorganismid enam toitu ei saa, muutub organism neile ellujäämisekes ebasoodsaks keskkonnaks ja see võimaldab soolte mikroflooral taastuda.

Teine oluline aspekt on soolte epiteeli tervis, mis määrab, kui kvaliteetselt toimub söödud toiduainete lagundamine ja imendumine. Enterotsüüdid on sooleepiteeli rakud, mida katavad soolehatud. Enterotsüütide pinnal on ka mikrohatud, milles „elavad“ toidu lagundamisel osalevad ensüümid. Just soolehattudes ja mikrohattudes toimub toidu lagundamine toitaineteks, mis seejärel imenduvad verre ja rändavad mistahes kohta ja rakku kehas. Enterotsüütide kiht on ainult ühe raku paksune barjäär, mis eraldab välist keskkonda soolte sisemisest keskkonnast. Verre jõuab ainult see, mis pääseb läbi enterotsüütide filtrist ning muutub sisemiseks keskkonnaks, kuna veri kannab vastavad toitained kõikjale, kuhu tarvis, ka ajju.  Kui enterotsüüdid ei ole terved, pole nende mikrohatud tugevad. Seepärast ei ole neil ka piisavalt palju ensüüme ja nad ei suuda nii hästi lagundada söödud toitu ega filtreerida organismile mittevajalikku. Verre võivad sattuda toksiinid, viirused, seedimata toit jmt. Seetõttu on SCD ja GAPS dieetide teine suurem ülesanne hoolitseda sooleseinte rakkude (enterotsüütide) tervise eest.

 

GAPS TOITUMISPROGRAMM

Kolm peamist komponenti:

  1. Organismi puhastamine - parasiitide vastane programm, immuunsuse stimuleerimine, maksatalitluse toetamine, sooletrakti tervendamine
  2. Toidulisandite, vitamiinide ja mineraalide kasutamine (sh värskelt pressitud mahlad)
  3. Eluviisi muutmine - saaste vähendamine kodus, mida tekitavad olmekeemia, kosmeetika, mööbel, vaibad, elektromagnetkiirgus

 

GAPS dieet on pikaajaline projekt, arvestama peab 1,5 kuni 2 aastaga. Soolestiku tervendamise lõppjärgus võib keelatud toidud järkjärgult menüüsse tagasi võtta, kui need ei põhjusta enam ebasoovitavaid reaktsioone.

Ebasoovitatavad toidud:

  • Suhkur ja kõik, mis seda sisaldab
  • Linnased, vahtrasiirup, maisisiirup, mistahes teine siirup
  • Aspartaam (tugev neurotoksiin)
  • Maiustused, koogid, küpsised, jäätis, šokolaad
  • Alkohoolsed joogid
  • Konservid ja töödeldud toidutooted
  • Teravili: riis, mais, rukis, oder, kaer, tatar, hirss ja kõik neist valmistatud tooted (jahu, leib, sai, makaronid, kuskuss, manna jne)
  • Hommikusöögihelbed (neis on palju suhkrut, soola ja transrasvhappeid)
  • Tärklist sisaldavad köögiviljad: kartul, pastinaak, maapirn, maguskartul
  • Pastöriseeritud piim ja hapendamata piimatooted
  • Pakendatud puuviljamahlad (sisaldavad suhkrut ja rohkesti hallitusseeni)
  • Oad, kaunviljad, mis sisaldavad rikkalikult tärklist
  • Kohv, kange tee
  • Alkoholivabad mullijoogid
  • Toidutooted, mis sisaldavad sünteetilisi värvaineid, konservante, lõhnaaineid ja muid sünteetilisi keemilisi aineid
  • Soja ja kõik toidud, milles seda leidub
  • Margariin

Dieedi esimesed osas pole lubatud kasutada ka ühtki puuvilja, et võimaldada sooletraktil paraneda.

Soovitatavad toidud:

  • Liha
  • Kala
  • Maks jt rupskid
  • Munad
  • Värsked köögiviljad (va tärklist sisaldavad kartul, pastinaak, maguskartul, maapirn)
  • Värsked puuviljad
  • Avokaado
  • Või, ghee, oliiviõli, kookosõli, palmiõli
  • Searasv praadimiseks, pekk, lambarasv, hanerasv, pardirasv
  • Pähklid ja seemned
  • Meresool
  • Küüslauk
  • Töötlemata mesi
  • Probiootilisi baktereid sisaldavad toidud – hapukapsas, keefir jm hapendatud piimatooted (kui ei esine talumatust)
  • Kondipuljong  

 

Puljong ja hapukapsas

Probiootikumid ja kondipuljong on GAPS dieedi aluseks, kuna aitavad tervendada sooleepiteeli rakke enterotsüüte ning paljundada häid baktereid.

Kondipuljongit valmistatakse looma kõige toiteväärtuslikumatest osadest nagu kondid, nahk, krõmpsluud, rasv, kõõlused, keel, maks, süda jm. Mida kauem puljongit keedetakse, seda täielikumalt lagunevad selles kõik toitained – valgud aminohapeteni, süsivesikud monosahhariidideni, rasvad rasvhapeteni – mis tähendab, et nende ainete imendumine sooletraktis toimub väga kiiresti. Kõik, millest meie vanaemad sülti keetsid (sea kõrvad, kärss, koot ja jalad), on suurepärane kollageeni allikas. Kollageen omakorda on sidekoe peamine koostisosa, tähtsaim aine ilusa naha ja tervete liigeste tagamisel.

GAPS dieet näeb ette toidu valmistamist kodus, tööstuslikult töötlemata toidu söömist, kui võimalik, oma aias kasvanud viljade ja taimede tarbimist, kuna oluline on ka toidu kvaliteet. Ideaalne, kui on saadaval mahekasvatatud liha, köögiviljad, puuviljad, kala, munad.

Tervist soodustavad abivahendid

Lisaks dieedile näeb GAPS programm ette individuaalselt valitud toidulisandite, vitamiinide ja mineraalainete kasutamist. Tähtsaimad toidulisandid ja vitamiinid on järgmised:

  • Probiootikumid (suures kontsentratsioonis);
  • Asendamatud rasvhapped (EPA, DHA - nt seemned, pähklid, tursamaksaõli, kalaõli);
  • Seedeensüümid – maohapet paljundavad preparaadid (korrastamata soolte mikroflooraga inimestel on tihti mao alahappesus), kõhunäärme ensüümid;
  • Vitamiinid ja mineraalained: C-vitamiin, B-grupi vitamiinid, D-vitamiin, A-vitamiin, kaltsium, raud, magneesium, tsink, jm.

 

Eluviisi muutmine

Tuleks vähendada organismi üldist saastatust kodus olmekeemia, kosmeetikatoodete, mööbli ja vaipade näol. Doktor Natasha Campbell McBride rõhutab ka mobiiltelefonide kasutamise kahjulikkust.

GAPS dieet tuleks kohaldada vastavaks iga inimese individuaalsetele vajadustele, sümptomitele ja reaktsioonidele. Kahte ühesugust inimest ei ole, seepärast on ka iga inimese kogemus GAPS dieedi järgimisel erinev.

 

 

 

 

Kirjuta meile

Sinu nimi:

E-posti aadress:

Telefon:

Sisu: